Geschiedenis

Geschiedenis B.V. Jahn II Stadskanaal

Hoe het begon…

1965 – 1970

In de jaren 60 werden in de Kanaalstreek de eerste basketballessen op het middelbaar onderwijs gegeven. Het waren de docenten lichamelijke opvoeding, die de leerlingen tijdens hun lessen in aanraking brachten met deze Amerikaanse sport. Zij waren het ook die voor de scholieren uit de Kanaalstreek de scholencompetities hebben opgezet.
Vele spannende wedstrijden leverde dit op. De sporthal Luxemburglaan (tegenwoordig sporthal de Spont) was op de vrijdagavonden een ontmoetingsplaats voor vele schoolteams en hun aanhang.
De ontmoetingen tussen schoolteams van het Ubbo Emmius Lyceum (UELS) en de teams van de Christelijke ULO uit Stadskanaal (CSUS) waren vaak spannend. Het basketbalspel had zijn plaats in de rij van sportactiviteiten veroverd in Stadskanaal en Musselkanaal. In de sportzaal Kniphorst werd al door een groepje jongens getraind onder de naam van Red Shorts o.l.v. Jacob Veld.

Oprichting van de vereniging

In het jaar 1969 zijn 8 jonge spelers naar de omni-vereniging Jahn II gestapt met de vraag om eeen basketbalpoot aan deze vereniging toe te voegen. Dit voorstel werd goed ontvangen en zo kon het gebeuren dat in hetzelfde jaar door deze afdeling basketbal al werd deelgenomen aan de competitie
Op 25 maart 1970 kiest deze afdeling haar eigen bestuur en daarmee is de basketbal vereniging Jahn II een feit. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Menno Havinga, secretaris Jacob Veld, penningmeester Jan Heikens en de leden M.K. Panman en Douwe Scheltens (laatstgenoemde als afgevaardigde van het bestuur van de sportvereniging).

1971 – 1975

De vereniging startte met 1 herenteam. In het volgende jaar werden er jeugdteams opgegeven bij de NBB, waaronder een meisjesteam. Het eerste herenteam werd onmiddellijk hoog ingedeeld en begon in de tweede klasse van de kern Groningen. Enkele namen van teams waar dit team tegen speelde waren o.a. Borias, Olympia, Aristos, T.J.J. en C.G.V. De eerste trainers van dit nieuwe team waren Jan Zoeteman en later Ron Menduapessy. De thuisbasis van de basketbalvereniging werd sporthal Luxemburglaan te Stadskanaal. In 1972 werd er een dames team ingeschreven bij de NBB.
Spelers als: Garrelt Wiersema, Germ Pots en Willem Pots waren de eerste basketballers die in selectieteams uitkwamen. ER zouden nog vele Jahn II jeugdspelers(sters) volgen. Later speelde het eerste herenteam onder begeleiding van Jacob Houwing in de tweede divisie. Deze plaats in de tweede divisie werd meestal gehandhaafd door aan het eind van het seizoen een aantal beslissingswedstrijden te spelen tegen Red Giants te Meppel. Meestal won Jahn II deze confrontatie, zodat het verblijf in de tweede divisie weer met een jaar kon worden verlengd. De wedstrijden in de tweede divisie werden gespeeld tot aan Arnhem.

1976 – 1980

Na een herindeling van de NBB, werden er 5 rayons ingesteld, verviel de tweede divisie en kwam de hoofdklasse er voor in de plaats. Ben Wiersema volgende Jacob Houwing op als coach van het eerste herenteam. Daarvoor was hij werkzaam als jeugdcoach bij Jahn II. Jeugdteams van M.S.K. en Jahn II winnen een door een derde Stadskanaalster vereniging, Salto, georganiseerd toernooi.  Topbasketbal was er met de wedstrijd: Nationale Nederlanden Donar – S.V. Hagan in de sporthal Luxemburglaan.
In 1980 speelde Jahn II thuis tegen Ymir (1e div.) Leeuwarden als tegenprestatie voor het inlijven van talent Jan Hendrik Beuling. Heren 3 en heren 5 werden kampioen. Jahn II speelde vele jaren met succes in deze hoofdklasse. De vereniging kwam aan het einde van deze periode met 11 teams uit in de competitie. De dames, begeleid door o.a. Anne de Vries en Ben Schuur, hadden het vaak moeilijk om zich te handhaven in de hoofdklasse.

<Foto>

Heren Hoofdklasse begin 80-er jaren.
v.l.r. (achter): Jan Hendrik Beuling, Dirk Stamhuis, Jan Kuipers, Henk Smit, Harrie Siebring, Herman Bröring en Jacob Houwing (leider)
(voor): Germ Pots, Bert Lok, Garrelt Wiersema, Wouter Schreuder Peters.

1981 – 1985

In deze periode maakte de vereniging een enorme groei door. Het ledenaantal steeg behoorlijk (15 teams). De scheidsrechterszaken waren in goede handen van Herman Herbers. Het eerste jongens juniorenteam o.l.v. Bert Lok speelde in de sporthal Luxemburglaan tegen het nationale kadettenteam van Engeland. Het eerste herenteam speelde een demonstratiewedstrijd tegen Rucanor Tristars. In deze periode had de vereniging Jahn II 6 heren seniorenteams! Het 6e team eindigde in 1984 als derde op de lijst van meest scorende teams in het noorden. De tweede vereniging van Stadsknaaal, C.S.V., had het moeilijk en stopte haar activiteiten. Een aantal leden stapte over naar Jahn II. M.S.K. uit Musselkanaal speelde ook in de hoofdklasse. In een heuse derby won Jahn II nipt: 62 – 63. Meintho Krol was topscorer. De wedstrijd in Stadskanaal eindigde in een duidelijke overwinning voor Jahn II: 79 -51.
In deze fase werden er allerlei grote activiteiten ontwikkeld om de jongste jeugd te interesseren voor het basketbalspel. Zo werd er in de sporthal De Wene (voorheen sporthal Luxemburglaan) een clinic georganiseerd waarop 300 kinderen afkwamen. Het was ook de tijd van de bezoeken van de Donar Amerikanen aan de basisscholen te Stadskanaal. Wim Atema en Nico Wiersema waren de docenten die de lessen verzorgden. Ivo Buderman kwam in 1984 in beeld bij de vereniging. Er werd toen al een plan opgesteld om binnen niet al te lange tijd te gaan spelen op landelijk niveau. Spelers uit Groningen kwamen het team van Jahn II versterken.

<Foto>

Heren 1. Jahn II- BVG
Jaap Winter(5) scoort. Henk Smit (12) kijkt toe.

1986 – 1990

Ivo Buderman vertrok. Bert Lok nam het roer over. Het eerste herenteam speelde meestal bij de bovenste vijf teams van de competitie. De dames met o.a. de zusjes Dusseljee deden het verdienstelijk in de hoofdklasse. Jahn II speelde met meerdere damesteams in de competitie. In deze periode floreerde het jeugdbasketbal in Stadskanaal. Met name het minigebeuren stond bij Jahn II op een hoog niveau. De meeste spelers en speelsters hadden hun basisopleiding gehad op het c.b.s. Anne de Vries.
In 1987 speelde een miniteam in de Tsjecho-Slowakije op een toernooi in Olomouc en won de eerste prijs. De Anne de Vrijsschool had met de universiteit van Olomouc een uitwisseling opgezet. Jahn II-teams vergezelden de schoolteams. De reserves van Jahn II werden voor de 4e keer op rij kampioen in de tweede klasse. Met coach Wim Atema behaalden de dames in Haren het kampioenschap van het rayon. Een succesvol jongens-juniorenteam werd begeleid door Nico Wiersema.

<Foto>

1988 Jongens kadetten.
v.l.n.r. (staand): Nico Wiersema, Johan Trechsel, Dennis Stoker, Bert Wieldraaijer, Gerard Lok.
(zittend): Eric Smit, Johan Kloezen, Fred Kloezen, Harrie Lutjeboer.

1991 – 1995

Coach Ben Wiersema ging, naast het coachen van de heren en dames, werken met de jeugd. Onder zijn leiding speelde een groep jongens van de mini’s t/m junioren op het hoogste niveau van Nederland. Na een aantal schitterende tweede plaatsen op het nationale kampioenschappen, werd in Sittard, o.l.v. coach Harrie Meinders, het Nederlands kampioenschap clubteams behaald. Ivo Buderman volgde Ben Wiersema op, terwijl Nico Wiersema bij de dames werd afgelost door Frank Kastermans. Nico ging zich toeleggen op de jeugdafdeling bij de vereniging. In 1993 werden zowel de meisjes (o.l.v. M. Ploeger) – als de jongensaspiranten (o.l.v. Nico Wiersema) kampioen van het noorden!

In datzelfde jaar werden er 8 basketbalpleintjes aangelegd in de gemeente Stadskanaal. Ook het jaar van de kapotte ringen: 2 keer moest een wedstrijden worden getaakt, omdat de ring van het bord was. In het seizoen 1994-1995 werd door heren 1 het kampioenschap in de hoofdklasse behaald en ook nu werd weer de stap naar het landelijk niveau gemaakt. In 1995 werd sporthal De Wene vaarwel gezegd en werden de thuiswedstrijden gespeeld in het Pagecentrum. In het eerste jaar moest Jahn II door middel van beslissingswedstrijden het verblijf op landelijk niveau veilig stellen. Het tweede seizoen in de eerste divisie ging het al stukken beter. Men eindigde na een spannende competitie in het linkerrijte, wat een prima prestatie was.

<Foto>

1991 Noordelijk kampioen bij de kadetten
2e plaats Nederlands Kampioenschap te Gouda
v.l.n.r. (staand) Raoul Wiersema. Bas Onkenhout,  J. Veldman, Wubs, Arthur Meijles, Marc Drenth.
(zittend): Ben Wiersema, Reinoud Roukema, Alexander Kruisinga, Micha Ploeger, Guido Moesker, Jan Roukema.

1996 – 2000

Topbasketbal in Stadskanaal. Een paar seizoen later, in 1998 om precies te zijn, werd het team uit Stadskanaal o.l.v. de twee coaches Buderman en Wiersema, na een zeer spannende wedstrijd tegen Aris kampioen in de eerste divisie. De spelers gaven aan graag in de promotiedivisie te willen spelen. De meeste spelers waren vanaf de mini\s lid van de vereniging. Een prima prestatie dus om met overwegend eigen kweek topbasketbal te kunnen spelen. De eerste wedstrijd in deze klasse tegen Astronauts 2 werd nipt verloren: 75-85. Het vertoond spel gaf hoop voor de toekomst. O.l.v. Frank Kastermans speelden de dames in de eerste divisie. Een prachtige periode voor het basketbal in Stadskanaal.
Hoewel er prima werd gespeeld, het jonge team uit Stadskanaal werd nooit weggespeeld, werden achteraf de belangrijkste wedstrijden nipt verloren. Jahn II moest terug naar de eerste divisie (achteraf hadden ze gewoon kunnen blijven, omdat enkele andere teams zich hadden teruggetrokken). Enkele dragende spelers gaven er echter de voorkeur aan om op topniveau te blijven spelen. Er ontstond een kettingreactie met het vervelende gevolg dat er geen team meer over was om uit te kunnen komen in de eerste divisie. Het verval stopte hier niet, maar ging helaas door. Bijna alle spelers van het tweede tam verlieten de vereniging. De spelers die overbleven gingen in het vierde team spelen. DE plaats in de hoofdklasse kwam zodoende te vervallen.

<Foto>

  1. Jahn II – Aris.

De beslissing van het kampioenschap voel je in deze wedstrijd.

Raoul Wiersema schiet, terwijl Klaas Rumpff (6) rechts toekijkt)

<Foto>

  1. Kampioen eerste divisie en promoveert naar de promotiedivisie.

v.l.nr. Luc Kornelius, Ivo Buderman, Reinoud Roukema, André de Kok, Raoul Wiersema, Arthur Meijles, Fred Kloezen, Marco Biswane, Ben Wiersema, Alioen Diuff, Klass Rumpff, Roxanne ARyee, Martin Westerman.

2001 – 2005

Nadat de vereniging een jaar zonder een heren 1 en 2-team in de competitie uitkwam, nam een aantal jongens het initiatief om weer een heren 1 –team te formeren. Ben Wiersema werd gevraagd als trainer/coach te fungeren. Er werd begonnen met 7 spelers. Er werden zoveel mogelijk jongens gestimuleerd om deel te nemen aan de trainingen. Op een gegeven moment waren er gemiddeld zo’n 15 personen op de trainingen aanwezig. De trainingen liepen goed en met veel plezier werd er gewerkt. In de competitie speelde het team in het eerste jaar nog een bescheiden rol. Alle teams, ook de twee koplopers (o.a. Flying Red uit Roden, gecoacht door Ivo Buderman), hadden het ontzettend moeilijk tegen het team. Het streven voor het eerste seizoen was een 6e plaats te behalen. Dat ging na een prima start lukken. Jahn II sloot de competitie af met een keurige derde plaats. Het tweede jaar in de tweede klasse werden de jongens uit Stadskanaal met overmacht en ongeslagen kampioen. De hoofdklasse werd in 2002 weer bereikt.
De dames speelden nog 1 jaar samen na het terugtrekken uit de eerste divisie. In het seizoen 2000-2001 vielen vooral de uitstekende thuiswedstrijden op. Alleen Groene Uilen was bestand tegen het transition basketbal van de dames uit Stadskanaal. De uitwedstrijden verliepen door de te kleine veldjes veel moeizamer. Helaas viel dit team door verschillende redenen uit elkaar. De vereniging verloor ook hier de plaats in de hoofdklasse. Het eerste meisjes juniorenteam werd kampioen van het Rayon Noord. In deze periode werd een technisch beleidsplan opgesteld. Er werd weer gericht aandacht besteed aan de jeugd. De vereniging organiseerde een JTB trainerscursus om het kader bij te scholen.

2006 en verder

Volgt