Heren 2 blijven overeind in heroïsche strijd

 

De bezoekers uit Drachten hadden ervoor gekozen om hun thuiswedstrijd in sporthal De Veenhorst in Musselkanaal te spelen. Dat had te maken met het feit dat JahnII niet op maandagavond een wedstrijd kan spelen. Penta2 nam deze wedstrijd serieus en kwam opdagen met 10 spelers.

In plaats van Wim coachte Gerhard. Gerhard werd bijgestaan door Martijn als assistent-coach. Hij kon beschikken over de volledige selectie. Weliswaar zonder bankspelers, omdat de Heren-1 gelijktijdig speelde in Stadskanaal.

Wim floot deze wedstrijd samen met Jaap. Omdat de vorige wedstrijd redelijk fysiek werd gespeeld was een goede leiding gewenst. Rianne, Ingeborg en Marijke verzorgden de taken achter tafel.

Eerste periode

De heren starten met een goede man-verdediging. Met 3 gecontroleerde aanvallen scoorden respectievelijk JosW., Jeroen en Lennart (3). Iedereen werd betrokken bij de aanval. Door ook scores van Bastiaan en Mark stond er na vijf minuten een 15-8 voorsprong op het scorebord. Toen het twee minuten later 17-8 werd, dankzij twee rake vrije-worpen van Michiel, nam Penta een time-out. Ze zagen dat ze geen grip kregen op de aanval van Heren2. Dit werd gecompenseerd door de vele fouten die de gasten maakten.

De 5 teamfouten werden snel bereikt. Vanaf de 7e minuut kreeg JahnII 7 vrije worpen en hiervan werden 5 raak geschoten. De gasten konden met twee scores aan het einde de achterstand iets verkleinen en bepalen op 26-16.

Tweede periode

Vanwege de verdedigende druk van de tegenstander, kwam Heren2 moeizaam tot scoren. Het moet gezegd dat Penta in deze fase een fysieke man-to-man ging spelen. Ze probeerden met een zonepress balbezit te krijgen. Dat resulteerde er wel in dat de stand na drie minuten weer bijna in evenwicht was: 29-27. Bij een stand van 31-29 nam Gerhard een time-out in de vierde minuut. Die was dringend nodig om de rust weer in het team te krijgen. Echter had Penta al weer 5 teamfouten ‘gescoord’. Er werd op hoog niveau gespeeld met mooie scores van o.a. Lennart. Door onder meer zijn actie over de baseline zette hij de verdediging voor schut. JahnII wist in de middenfase uitstekend te profiteren van de slappere verdediging van de tegenstander. Lennart schoot driepunters op rij raak in de 6+7e minuut. Penta nam bij een 44-33 stand een time-out. De Heren van JahnII speelden geconcentreerd verder. Ze omspeelden vaak de zonepress. JosW. schoot twee vrije worpen raak. En Jeroen zette een tweetal mooie scores op het bord in de achtste minuut: 50-38. Hij moest het wel ontgelden bij nummer 6 van de tegenpartij. Jeroen beklaagde zich dat hij op allerlei manieren fysiek op hem in werd gebeukt en verhinderde om verder te spelen. Hij trok zijn conclusie en vertrok. In deze minuut ontving JosW. zijn derde persoonlijke fout. Bij de tegenstander was in die fase de spelverdeler op schot, hij werd gefouled bij een driepuntsschot. Hij scoorde slechts één punt. Vrij snel daarna schoot hij een driepunter raak. Daardoor verkleinde deze de stand weer naar 50-42. Gelukkig hielden Lennart en JosW. de ploeg in de wedstrijd en scoorden beiden, 54-42. Helaas werd tegen Jos in de slotminuut twee keer een fout gefloten. Later bleek tijdens de evaluatie aan de bar, dat Gerhard fout nummer 4 niet mee had gekregen. Jos was woest omdat hij de wedstrijd moest verlaten. Deze periode eindigde in een 54-44 ruststand.

Derde periode

de heren hadden in de rust de balans opgemaakt. Een voorsprong van 10 punten, Jos Weijnans uit de wedstrijd en Jeroen die de wedstrijd had verlaten. Aan de andere zijden waren er drie spelers met 3 fouten en Penta had totaal 18 fouten voor 10 spelers. De tweede helft zou lastig worden voor Gerhard en zijn team, maar niet onmogelijk. Uiteindelijk waren er nu nog 7 spelers beschikbaar en Ben had nog geen seconde gespeeld.

Heren2 had een superstart met Thom als low post en Michiel als high post. Scores van Lennart, Thom (1 v.w. raak) en Bastiaan (4 pnt.) in de eerste minuut!, zette JahnII op een 61-44 voorsprong. Deze sterke fase ging nog even verder. Eerst mocht Lennart 1 vrije worp raak schieten na een technische fout wegens belediging van de scheidsrechters. Twee sterke acties van Thom, die de rol van Jos had overgenomen, en een zoveelste driepunter van Lennart bracht de stand op 69-48 in het begin van de derde minuut. Bij Penta had de guard weer een sterke fase. Hij scoorde 2 driepunters van ver achter deze lijn. Bastiaan kon deze niet afstoppen. Thom en Michiel deden goed mee in de aanvallen. Ook droegen zij hun punten bij. Via een 75-55 in de vijfde minuut werd een twintig punten voorsprong genomen. Dankzij 9 punten in de achtste minuut verkleinde Penta de voorsprong van JahnII. Er werd een periodestand bereikt van 78-68.

De wedstrijd was nog niet gespeeld. En opvallend was de hoge score, bijna tachtig punten, en nog 10 minuten te spelen!

Vierde periode

Opnieuw kwam JahnII zeer goed uit de startblokken. Het spel was gedecideerd en de bal werd goed rondgepast. Maar liefst vier driepunters in de eerste vijf minuten was het aanvallende resultaat. Eén van Lennart en drie op rij van Bastiaan! Maar de verdienste zat deze fase vooral in de hele sterke team-verdediging. Heren2 liet geen scores toe van de bezoekers. Met het ingaan van de zesde minuut stond het inmiddels 90-68. Er tekende zich een overwinning af. Daarna scoorde de tegenstander weer mee. Heren2 bleef doorgaan met zelf ook te scoren. De rust in het spel werd bewaard en het zestal: Bastiaan, Lennart, Thom, Jos Sandker, Mark en Michiel stelden de overwinning veilig. Lennart schoot in de achtste minuut zijn zevende driepunter raak: 102-76. Totaal zijn er door beide teams 20 driepunters raak geschoten.

En verdedigend schakelde Lennart de driepuntschutter uit. Deze guard vond daarna een paar keer de weg naar de ring om te scoren. Een klinkende over-winning stond na veertig zuivere minuten speeltijd op het scorebord: 109-84.

Nu eerst twee weken rust om goed te herstellen. Daarna volgt op 12 maart een belangrijke thuiswedstrijd tegen Celeritas Donar.

Er was veel blijdschap over de behaalde overwinning na deze enerverende wedstrijd. Penta nam het verlies sportief op zich. Met onze dank aan de dames voor hun vervulde functies achter de tafel.

De Heren maakten er een klein feestje van. Nadat eerst werd vergaderd over het volgende seizoen, ging daarna de bierkraan open en af een toe een cola. Jan Willem zorgde voor een schotel met lekkere snacks. Gezelligheid troef en dankzij JosW. hebben we nog een foto!. Uiteindelijk was het Jan Willem die het licht uitdeed om half twee. Hij moest ‘s morgens er om 8 uur weer staan. En dat respecteerde het team.

Periode standen: 26-16, 28-28, 24-24 en 31-16.

Scores:

Lennart – 44 punten,

Bastiaan – 25,

Jos Weijnans – 16,

Thom – 9,

Jeroen – 7,

Michiel – 5,

Mark – 3.